Meditace je ticho…

Ticho a svoboda meditace

Meditace je ticho, energizující a naplňující…

(1.díl seriálu Základy meditace)

Pěknou věcí na tom být vzhůru brzy ráno, je zážitek klidu, ticha. Ruch každodenního života ještě nezačal útočit na naši mysl a to je přesně ta skvělá chvíle na to si v tichosti sednout a meditovat.

Duchovní učitel Sri Chinmoy – člověk, kterého znám třetinu svého života – to vyjádřil krásně:

„Meditace je ticho, energizující a naplňující. Ticho je výstižným vyjádřením nevyjádřitelného.“ Sri Chinmoy

Důležité je na tom slovo „energizující“. To tiché místo v nás je zdrojem obrovské síly.

Když meditujeme, tak vlastně vstupujeme do hlubší části naší bytosti. Meditace je jako ponořit se na dno oceánu, kde je vše klidné a míruplné. Na povrchu může být spoustu vln, ale moře dole tím není nijak ovlivněné. Ve své nejhlubší hloubce je veškerým tichem.

Když na toto místo uvnitř sebe vstoupíme, zachytíme sílu uvnitř sebe a můžeme si ji udržet během celého dne. Když pak přijdou vlny ze světa okolo nás, neovlivní nás to. Strach, pochybnost, starosti a všechny pozemské víry se odplaví pryč.

Zkuste si jen najít chvilku, nadechněte se. Dýchejte pomalu a hluboce. Použijte svou představivost a představte si, že vydechujete všechny neodbytné myšlenky, smutky, únavu, agresivitu, všechnu vnitřní tíhu. Představte si, že s každým nádechem do vás vstupuje čistá energie.

Toto jednoduché cvičení můžete zkusit i během chůze. Pět kroků se nadechujte, dalších pět kroků vydechujte. Energie, která vás naplní, se nazývá prána – životní síla, kterou přijímáme během vědomého dýchání. Tato prána je základní silou pro udržení našeho života. V celé své komplexní formě se cvičení na tento způsob nazývá pránajama – ovládání dechu. Pozorné a vědomé dýchání dokáže efektivně podpořit také přirozenou samoléčbu našeho těla. Pokud můžeme každý den po několik minut takto uvědoměle dýchat, budeme se cítit lépe, naše mysl bude schopnější ovládat své myšlenky a náš život se otevře nové síle a inspiraci.

Meditace je ticho, energizující a naplňující…