Zdravá a chutná jídla

Pár receptů nejen pro sváteční příležitosti.

Buďte vege!

meditace plzen

Bolognese lasagne

½ balení lasagní
mléko
jíška
máslo
400 g boloňské omáčky
parmezán či eidam
černé olivy
sůl
pepř
muškátový oříšek
oregano
bazalka

Bolognese lasagne – postup přípravy

  1. Připravíme si bešamelovou omáčku (na másle osmažíme mouku, pomalu přiléváme mléko či smetanu, mícháme až dokud omáčka nezhoustne. Pokud bychom si postup chtěli zjednodušit: dáme vařit mléko, pomalu přisypáváme instantní jíšku, osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek).

  2. Vhodnou zapékací misku, nejlépe obdélníkového tvaru, vymažeme máslem, na ni položíme lasagne, potřeme boloňskou omáčkou (čtvrtinu sklenice), můžeme okořenit oreganem a čerstvou bazalkou a vylepšit na kolečka nakrájenými černými olivami.

  3. Poté posypeme sýrem a zalijeme bešamelem (zaléváme pečlivě především okraje, jinak zůstanou tvrdé). Množství záleží na požadované šťavnatosti.

  4. Po této vrstvě přijdou další lasagne, a tak se to opakuje stále dokola, až v poslední (čtvrté) vrstvě se dá boloňská omáčka, bešamel a na to teprve sýr. 

  5. Bolognese lasagne dáme zapéct na 35 – 40 min. do středně vyhřáté trouby.

Bramborová tortilla

150 ml olivového oleje
500 g brambor
1 větší cibule
3 stroužky česneku
5 vajec
50 ml smetany na vaření
1 plechovka kukuřice
zelená petrželka
sůl
pepř

Bramborová tortilla – postup přípravy

  1. Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky.

  2. Na pánvi rozpálíme 100 ml olivového oleje a dáme na něj brambory, které osolíme a dobře promícháme.

  3. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na malá kolečka a přidáme k bramborám.

  4. Za občasného míchání opékáme dozlatova.

  5. Poté vyjmeme z pánvičky a zlehka vše vysušíme ubrouskem.

  6. V míse rozšleháme vejce, přidáme smetanu na vaření, osolíme a opepříme.

  7. Přidáme brambory, kukuřici (ze které jsme slili vodu), nasekanou petrželku a opatrně vše promícháme.

  8. Na pánvičce rozpálíme zbytek oleje a rovnoměrně na ni rozprostřeme směs (již nemícháme).

  9. Na mírném ohni opékáme, až bramborová tortilla ztuhne, a je ze spodu opečená dozlatova. T

  10. ortillu obrátíme (nejlépe pomocí talíře) a opečeme i z druhé strany.

  11. Hotová bramborová tortilla se krájí jako koláč.

Bramborové noky se sýrovou omáčkou

400 g brambor
250 g polohrubé mouky
1 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
10 dkg eidamu
10 dkg Nivy
100 ml mléka
sůl

Bramborové noky se sýrovou omáčkou – postup přípravy

  1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme.

  2. Nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme vejce a mouku, kterou jsme předtím smíchali s práškem do pečiva.

  3. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme ještě mouku, vše záleží na typu brambor.

  4. Dáme si vařit osolenou vodu a pomocí lžičky nebo cedníku tvoříme bramborové noky, které hážeme do vroucí vody.

  5. Jakmile noky vyplavou na hladinu, jsou hotové (cca 3 minuty podle velikosti noků).

  6. Ještě teplé noky zalijeme sýrovou omáčkou a ihned podáváme.

  7. Omáčku vytvoříme roztopením nastrouhaných sýrů v mléce, které nejprve zahřejeme téměř k varu.

Bramborové noky můžeme podávat s různými omáčkami, smetanovým špenátem nebo samotné jako přílohu.

Bramborový guláš

brambory
paprika mletá sladká
olej
cibule
česnek
sůl
pepř mletý
kmín
bobkový list
hladká mouka
zeleninový vývar

Bramborový guláš – postup přípravy

  1. V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibulku.

  2. Až zesklovatí, přidáme bobkový list, kmín, na plátky nakrájený česnek, na kostičky nakrájené brambory a sladkou mletou papriku.

  3. Krátce promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem.

  4. Bramborový guláš vaříme tak dlouho, dokud nám brambory nezměknou.

  5. Na závěr do bramborového guláše mletý pepř, sůl a zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.

  6. Provaříme a nakonec přidáme majoránku podle vlastní chuti.

Červená čočka s fazolemi a chilli

1 větší cibule
1 hrnek loupané červené čočky
1 plechovka červených fazolí
1 větší rajče
4 hrnky vody
trochu hladké mouky
koření: chilli, sladká paprika, sůl, sójová omáčka
kousek zeleninového bujónu
olivový olej
parmazán a petrželka na posypání

Červená čočka s fazolemi a chilli – postup přípravy

  1. Cibuli nakrájíme na drobno a zlehka ji osmažíme na olivovém oleji dozlatova.

  2. Podle chuti přidáme koření, papriku a chilli (poměr chilli a papriky zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé – červená čočka s fazolemi a chilli je mexické jídlo a proto by mělo být ostřejší).

  3. Opět krátce osmahneme, aby ztmavlo, ale opatrně, aby nebylo hořké.

  4. Poté jemně zaprášíme hladkou moukou, promícháme a zalijeme 4 hrnky vroucí vody.

  5. Přidáme červenou čočku, osolíme a za občasného míchání provaříme cca 30 min.

  6. Po této době se čočka rozvaří na hustou kaši, kterou podle chuti doplníme sójovou omáčkou nebo kouskem sypkého zeleninového bujónu.

  7. Přidáme červené fazole a ještě zhruba 5 minut vaříme za stálého míchání.

  8. Nakonec přidáme na malé kostičky nakrájené rajče a případně utřený stroužek česneku a ještě chvilku povaříme.

Čínské sójové nudličky

sójové nudličky
zeleninový vývar
sójová omáčka
med
koření na čínu
sůl
1 cibule
olivový olej
česnek
čerstvý zázvor
solamyl
1 pórek
1 mrkev

Čínské sójové nudličky – postup přípravy

  1. Do vyšší misky nalijeme vroucí vývar, ve kterém rozmícháme sójovou omáčku, med, koření a vsypeme sójové nudličky.

  2. Pořádně promícháme, přiklopíme a necháme za občasného promíchání nabobtnat.

  3. Nudličky vyjmeme z nálevu, ten nevyléváme a nakrájíme je na jemno.

  4. Na větší pánvi si rozehřejeme olej, přidáme na nudličky nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek a zázvor.

  5. Na mírném plameni restujeme do zesklovatění, pak přidáme sójové nudličky a restujeme je, až začnou chytat zlatavou barvu.

  6. Pak vše podlijeme nálevem a necháme pár minut lehce provařit.

  7. Solamyl si rozmícháme ve troše studené vody a ihned ho vlijeme do směsi.

  8. Směs necháme přejít pomalým varem, dle chuti jí dosolíme, dokořeníme, přidáme na nudličky pokrájený pórek a mrkev, lehce prohřejeme a pánev odstavíme z tepla.

Cuketový guláš

1 velká cuketa
2 cibule
500 g brambor
3 rajčata
2 červené papriky
trocha oleje
2 lžíce hladké mouky
bobkový list
nové koření
sůl
pepř
sladká paprika

Cuketový guláš – postup přípravy

  1. Cuketu a brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

  2. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a také nakrájíme.

  3. Papriky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.

  4. V hrnci rozehřejeme olej a na něj dáme osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli.

  5. Přidáme nakrájenou cuketu a orestujeme dozlatova.

  6. Poté přidáme rajčata, papriku a lžičku červené papriky.

  7. Necháme chvíli osmahnout a nakonec přidáme brambory.

  8. Vše zalijeme vodou, přihodíme 5 kuliček nového koření, dva bobkové listy a pod pokličkou cuketový guláš vaříme, dokud brambory nezměknou.

  9. Mezitím si připravíme jíšku, kterou uděláme ze zbytku oleje, který v kastrůlku rozehřejeme a do něj přidáváme mouku a za stálého míchání jemně osmahneme.

  10. Jíšku necháme vychladnout a poté vmícháme. 

Gnocchi se špenátem

1 balení gnocchi
250 g mraženého špenátu
olivový olej
2 cibule
4 stroužky česneku
smetana
sůl
pepř
čerstvá bazalka
parmazán nebo eidam

Gnocchi se špenátem – postup přípravy

  1. Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na malá kolečka nakrájený česnek.

  2. Mražený špenát  (na špenátové gnocchi je lepší použít čerstvý – když máme možnost, v tom případě nasekáme a přidáme rovnou do pánve) v hrnci zalijeme vařící vodou, necháme chvilku stát, scedíme a vhodíme do pánve k cibuli.

  3. Necháme prohřát, osolíme, vydatně opepříme, zalijeme trochou smetany (lze přidat lžičku kysané), vhodíme pár nasekaných lístků čerstvé bazalky (můžeme použít i sušenou) a ještě chvíli vaříme.

  4. Pokud smetana dostatečně nezhoustne, zahustíme trochou strouhanky nebo mouky (na konci přidaný sýr směs taktéž dobře zahustí).

  5. Gnocchi uvařené podle návodu na obalu (vaříme ve slané vodě dokud nevyplavou) vhodíme na pánev ke směsi, pečlivě a dlouho promícháváme (aby nočky dobře nasákly chuť špenátu) a posypeme trochou sýra.

  6. Ochutnáme a případně dle potřeby dokořeníme.

  7. Gnocchi se špenátem podáváme posypané parmazánem. (Aidam to jistí)

Jambalaya

1 malá konzerva loupaných rajčat
1 velká cibule
1 stroužek česneku
1 červená paprika
1 stvol řapíkatého celeru
2 lžíce oleje
180 g dlouhozrnné rýže
0,5 l zeleninového vývaru
1 lžička tabasca
bobkový list, černý pepř, sůl, tymián

Jambalaya – postup přípravy

  1. Rajčata necháme na cedníku okapat a pak je nasekáme.

  2. Cibuli a česnek oloupeme a pak je nasekáme nadrobno.

  3. Papriku umyjeme a odstraníme semínka. Spolu s celerem ji jemně nakrájíme.

  4. Cibuli, papriku, celer a česnek dáme do rendlíku a za častějšího míchání vše asi dvě minuty opékáme.

  5. Mírně přisolíme, přidáme rýži a vše ještě chvíli podusíme.

  6. Zeleninový vývar, rajčata, tymián, tabasco a bobkový list přidáme k rýži a směs uvedeme do varu.

  7. Teplotu zmírníme, rendlík přiklopíme a vše asi patnáct minut vaříme na mírném ohni, až je rýže téměř hotová a tekutina se vsákla.

  8. Necháme ještě cca pět minut dojít, aby rýže změkla. 

  9. Jambalaya dochutíme pepřem, upravíme na mísu a ihned podáváme.

(Jambalaya je tradiční pokrm z New Orleans)

Ratatouille s cous cousem

1 velký lilek
1 menší cuketa
400 g masitých rajčat
300 g cous cousu
0,5 l rajčatové šťávy
1 cibule
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř

Ratatouille s cous cousem – postup přípravy

  1. Zeleninu na ratatouille opláchneme vlažnou vodou.

  2. Z lilku a cukety odkrojíme stopku, vydlabeme měkký vnitřek a tvrdší dužinu nakrájíme na malé kostičky.

  3. Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme slupku, odstraníme jadérka a stopku a nakrájíme také na drobné kostičky.

  4. Na rozehřátém olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme lilek a vše necháme osmažit do zlatohněda.

  5. Poté přidáme nakrájenou cuketu, česnek nakrájený na drobná kolečka, sůl a pepř.

  6. Přilijeme rajčatovou šťávu, 0,5 l vody a přidáme cous cous.

  7. Na malém plameni necháme asi 20 minut podusit.

  8. Pět minut před koncem vaření přidáme rajčata a případně doplníme vodu, pokud cous cous moc nabobtná.

  9. Ratatouille s cous cousem je možné nakonec dochutit trochou zakysané smetany.

Zeleninové lečo

olej
4 ks barevných paprik
6 ks rajčat
1 ks cibule
4 vejce
sůl
mletý černý pepř

Zeleninové lečo – postup přípravy

  1. Rajčata si nakrájíme na kostičky, papriku na tenké proužky, cibuli potom na malé kostičky.

  2. Budeme potřebovat hlubokou pánev, nejlépe s pokličkou.

  3. Do pánve nalijeme potřebné množství oleje, pořádně ho rozehřejeme a přidáme nakrájenou cibuli.

  4. Osmahneme ji, přidáme nakrájená rajčata i papriku a pod pokličkou dusíme.

  5. Ze směsi necháme vyvařit vodu.

  6. Do hrnečku si rozklepneme všechna vejce a pomocí vidličky je trochu rozšleháme.

  7. Poté je nalijeme do zeleninové směsi (tím ji i zahustíme) a pořádně všechno promícháme.

  8. Nakonec ještě celé zeleninové lečo dochutíme podle potřeby solí a pepřem. (Gurmáni dochutí i kečupem.)

Zelné placky

500 g kysaného zelí
1 hrnek hladké mouky
2 vejce
sůl
pepř
drcený kmín
majoránka
olej

Zelné placky – postup přípravy

  1. Kysané zelí slijeme, vymačkáme z něj přebytečnou vodu a pokrájíme na menší kousky.

  2. Smícháme s moukou a vejcem, osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme trochu majoránky.

  3. Těsto na zelné placky důkladně promícháme.

  4. Na pánvi nebo v lívanečníku rozehřejeme olej, na kterém smažíme zelné placky z obou stran dozlatova a klademe na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk.