Pár receptů nejen pro sváteční příležitosti.
Buďte vege!
Bolognese lasagne
½ balení lasagní
mléko
jíška
máslo
400 g boloňské omáčky
parmezán či eidam
černé olivy
sůl
pepř
muškátový oříšek
oregano
bazalka
Bolognese lasagne – postup přípravy
-
Připravíme si bešamelovou omáčku (na másle osmažíme mouku, pomalu přiléváme mléko či smetanu, mícháme až dokud omáčka nezhoustne. Pokud bychom si postup chtěli zjednodušit: dáme vařit mléko, pomalu přisypáváme instantní jíšku, osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek).
-
Vhodnou zapékací misku, nejlépe obdélníkového tvaru, vymažeme máslem, na ni položíme lasagne, potřeme boloňskou omáčkou (čtvrtinu sklenice), můžeme okořenit oreganem a čerstvou bazalkou a vylepšit na kolečka nakrájenými černými olivami.
-
Poté posypeme sýrem a zalijeme bešamelem (zaléváme pečlivě především okraje, jinak zůstanou tvrdé). Množství záleží na požadované šťavnatosti.
-
Po této vrstvě přijdou další lasagne, a tak se to opakuje stále dokola, až v poslední (čtvrté) vrstvě se dá boloňská omáčka, bešamel a na to teprve sýr.
-
Bolognese lasagne dáme zapéct na 35 – 40 min. do středně vyhřáté trouby.
Bramborová tortilla
150 ml olivového oleje
500 g brambor
1 větší cibule
3 stroužky česneku
5 vajec
50 ml smetany na vaření
1 plechovka kukuřice
zelená petrželka
sůl
pepř
Bramborová tortilla – postup přípravy
-
Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky.
-
Na pánvi rozpálíme 100 ml olivového oleje a dáme na něj brambory, které osolíme a dobře promícháme.
-
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na malá kolečka a přidáme k bramborám.
-
Za občasného míchání opékáme dozlatova.
-
Poté vyjmeme z pánvičky a zlehka vše vysušíme ubrouskem.
-
V míse rozšleháme vejce, přidáme smetanu na vaření, osolíme a opepříme.
-
Přidáme brambory, kukuřici (ze které jsme slili vodu), nasekanou petrželku a opatrně vše promícháme.
-
Na pánvičce rozpálíme zbytek oleje a rovnoměrně na ni rozprostřeme směs (již nemícháme).
-
Na mírném ohni opékáme, až bramborová tortilla ztuhne, a je ze spodu opečená dozlatova. T
-
ortillu obrátíme (nejlépe pomocí talíře) a opečeme i z druhé strany.
-
Hotová bramborová tortilla se krájí jako koláč.
Bramborové noky se sýrovou omáčkou
400 g brambor
250 g polohrubé mouky
1 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
10 dkg eidamu
10 dkg Nivy
100 ml mléka
sůl
Bramborové noky se sýrovou omáčkou – postup přípravy
-
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme.
-
Nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme vejce a mouku, kterou jsme předtím smíchali s práškem do pečiva.
-
Pokud je těsto příliš řídké, přidáme ještě mouku, vše záleží na typu brambor.
-
Dáme si vařit osolenou vodu a pomocí lžičky nebo cedníku tvoříme bramborové noky, které hážeme do vroucí vody.
-
Jakmile noky vyplavou na hladinu, jsou hotové (cca 3 minuty podle velikosti noků).
-
Ještě teplé noky zalijeme sýrovou omáčkou a ihned podáváme.
-
Omáčku vytvoříme roztopením nastrouhaných sýrů v mléce, které nejprve zahřejeme téměř k varu.
Bramborové noky můžeme podávat s různými omáčkami, smetanovým špenátem nebo samotné jako přílohu.
Bramborový guláš
brambory
paprika mletá sladká
olej
cibule
česnek
sůl
pepř mletý
kmín
bobkový list
hladká mouka
zeleninový vývar
Bramborový guláš – postup přípravy
-
V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibulku.
-
Až zesklovatí, přidáme bobkový list, kmín, na plátky nakrájený česnek, na kostičky nakrájené brambory a sladkou mletou papriku.
-
Krátce promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem.
-
Bramborový guláš vaříme tak dlouho, dokud nám brambory nezměknou.
-
Na závěr do bramborového guláše mletý pepř, sůl a zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.
-
Provaříme a nakonec přidáme majoránku podle vlastní chuti.
Červená čočka s fazolemi a chilli
1 větší cibule
1 hrnek loupané červené čočky
1 plechovka červených fazolí
1 větší rajče
4 hrnky vody
trochu hladké mouky
koření: chilli, sladká paprika, sůl, sójová omáčka
kousek zeleninového bujónu
olivový olej
parmazán a petrželka na posypání
Červená čočka s fazolemi a chilli – postup přípravy
-
Cibuli nakrájíme na drobno a zlehka ji osmažíme na olivovém oleji dozlatova.
-
Podle chuti přidáme koření, papriku a chilli (poměr chilli a papriky zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé – červená čočka s fazolemi a chilli je mexické jídlo a proto by mělo být ostřejší).
-
Opět krátce osmahneme, aby ztmavlo, ale opatrně, aby nebylo hořké.
-
Poté jemně zaprášíme hladkou moukou, promícháme a zalijeme 4 hrnky vroucí vody.
-
Přidáme červenou čočku, osolíme a za občasného míchání provaříme cca 30 min.
-
Po této době se čočka rozvaří na hustou kaši, kterou podle chuti doplníme sójovou omáčkou nebo kouskem sypkého zeleninového bujónu.
-
Přidáme červené fazole a ještě zhruba 5 minut vaříme za stálého míchání.
-
Nakonec přidáme na malé kostičky nakrájené rajče a případně utřený stroužek česneku a ještě chvilku povaříme.
Čínské sójové nudličky
sójové nudličky
zeleninový vývar
sójová omáčka
med
koření na čínu
sůl
1 cibule
olivový olej
česnek
čerstvý zázvor
solamyl
1 pórek
1 mrkev
Čínské sójové nudličky – postup přípravy
-
Do vyšší misky nalijeme vroucí vývar, ve kterém rozmícháme sójovou omáčku, med, koření a vsypeme sójové nudličky.
-
Pořádně promícháme, přiklopíme a necháme za občasného promíchání nabobtnat.
-
Nudličky vyjmeme z nálevu, ten nevyléváme a nakrájíme je na jemno.
-
Na větší pánvi si rozehřejeme olej, přidáme na nudličky nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek a zázvor.
-
Na mírném plameni restujeme do zesklovatění, pak přidáme sójové nudličky a restujeme je, až začnou chytat zlatavou barvu.
-
Pak vše podlijeme nálevem a necháme pár minut lehce provařit.
-
Solamyl si rozmícháme ve troše studené vody a ihned ho vlijeme do směsi.
-
Směs necháme přejít pomalým varem, dle chuti jí dosolíme, dokořeníme, přidáme na nudličky pokrájený pórek a mrkev, lehce prohřejeme a pánev odstavíme z tepla.
Cuketový guláš
1 velká cuketa
2 cibule
500 g brambor
3 rajčata
2 červené papriky
trocha oleje
2 lžíce hladké mouky
bobkový list
nové koření
sůl
pepř
sladká paprika
Cuketový guláš – postup přípravy
-
Cuketu a brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
-
Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a také nakrájíme.
-
Papriky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
-
V hrnci rozehřejeme olej a na něj dáme osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli.
-
Přidáme nakrájenou cuketu a orestujeme dozlatova.
-
Poté přidáme rajčata, papriku a lžičku červené papriky.
-
Necháme chvíli osmahnout a nakonec přidáme brambory.
-
Vše zalijeme vodou, přihodíme 5 kuliček nového koření, dva bobkové listy a pod pokličkou cuketový guláš vaříme, dokud brambory nezměknou.
-
Mezitím si připravíme jíšku, kterou uděláme ze zbytku oleje, který v kastrůlku rozehřejeme a do něj přidáváme mouku a za stálého míchání jemně osmahneme.
-
Jíšku necháme vychladnout a poté vmícháme.
Gnocchi se špenátem
1 balení gnocchi
250 g mraženého špenátu
olivový olej
2 cibule
4 stroužky česneku
smetana
sůl
pepř
čerstvá bazalka
parmazán nebo eidam
Gnocchi se špenátem – postup přípravy
-
Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na malá kolečka nakrájený česnek.
-
Mražený špenát (na špenátové gnocchi je lepší použít čerstvý – když máme možnost, v tom případě nasekáme a přidáme rovnou do pánve) v hrnci zalijeme vařící vodou, necháme chvilku stát, scedíme a vhodíme do pánve k cibuli.
-
Necháme prohřát, osolíme, vydatně opepříme, zalijeme trochou smetany (lze přidat lžičku kysané), vhodíme pár nasekaných lístků čerstvé bazalky (můžeme použít i sušenou) a ještě chvíli vaříme.
-
Pokud smetana dostatečně nezhoustne, zahustíme trochou strouhanky nebo mouky (na konci přidaný sýr směs taktéž dobře zahustí).
-
Gnocchi uvařené podle návodu na obalu (vaříme ve slané vodě dokud nevyplavou) vhodíme na pánev ke směsi, pečlivě a dlouho promícháváme (aby nočky dobře nasákly chuť špenátu) a posypeme trochou sýra.
-
Ochutnáme a případně dle potřeby dokořeníme.
-
Gnocchi se špenátem podáváme posypané parmazánem. (Aidam to jistí)
Jambalaya
1 malá konzerva loupaných rajčat
1 velká cibule
1 stroužek česneku
1 červená paprika
1 stvol řapíkatého celeru
2 lžíce oleje
180 g dlouhozrnné rýže
0,5 l zeleninového vývaru
1 lžička tabasca
bobkový list, černý pepř, sůl, tymián
Jambalaya – postup přípravy
-
Rajčata necháme na cedníku okapat a pak je nasekáme.
-
Cibuli a česnek oloupeme a pak je nasekáme nadrobno.
-
Papriku umyjeme a odstraníme semínka. Spolu s celerem ji jemně nakrájíme.
-
Cibuli, papriku, celer a česnek dáme do rendlíku a za častějšího míchání vše asi dvě minuty opékáme.
-
Mírně přisolíme, přidáme rýži a vše ještě chvíli podusíme.
-
Zeleninový vývar, rajčata, tymián, tabasco a bobkový list přidáme k rýži a směs uvedeme do varu.
-
Teplotu zmírníme, rendlík přiklopíme a vše asi patnáct minut vaříme na mírném ohni, až je rýže téměř hotová a tekutina se vsákla.
-
Necháme ještě cca pět minut dojít, aby rýže změkla.
-
Jambalaya dochutíme pepřem, upravíme na mísu a ihned podáváme.
(Jambalaya je tradiční pokrm z New Orleans)
Ratatouille s cous cousem
1 velký lilek
1 menší cuketa
400 g masitých rajčat
300 g cous cousu
0,5 l rajčatové šťávy
1 cibule
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Ratatouille s cous cousem – postup přípravy
-
Zeleninu na ratatouille opláchneme vlažnou vodou.
-
Z lilku a cukety odkrojíme stopku, vydlabeme měkký vnitřek a tvrdší dužinu nakrájíme na malé kostičky.
-
Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme slupku, odstraníme jadérka a stopku a nakrájíme také na drobné kostičky.
-
Na rozehřátém olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme lilek a vše necháme osmažit do zlatohněda.
-
Poté přidáme nakrájenou cuketu, česnek nakrájený na drobná kolečka, sůl a pepř.
-
Přilijeme rajčatovou šťávu, 0,5 l vody a přidáme cous cous.
-
Na malém plameni necháme asi 20 minut podusit.
-
Pět minut před koncem vaření přidáme rajčata a případně doplníme vodu, pokud cous cous moc nabobtná.
-
Ratatouille s cous cousem je možné nakonec dochutit trochou zakysané smetany.
Zeleninové lečo
olej
4 ks barevných paprik
6 ks rajčat
1 ks cibule
4 vejce
sůl
mletý černý pepř
Zeleninové lečo – postup přípravy
-
Rajčata si nakrájíme na kostičky, papriku na tenké proužky, cibuli potom na malé kostičky.
-
Budeme potřebovat hlubokou pánev, nejlépe s pokličkou.
-
Do pánve nalijeme potřebné množství oleje, pořádně ho rozehřejeme a přidáme nakrájenou cibuli.
-
Osmahneme ji, přidáme nakrájená rajčata i papriku a pod pokličkou dusíme.
-
Ze směsi necháme vyvařit vodu.
-
Do hrnečku si rozklepneme všechna vejce a pomocí vidličky je trochu rozšleháme.
-
Poté je nalijeme do zeleninové směsi (tím ji i zahustíme) a pořádně všechno promícháme.
-
Nakonec ještě celé zeleninové lečo dochutíme podle potřeby solí a pepřem. (Gurmáni dochutí i kečupem.)
Zelné placky
500 g kysaného zelí
1 hrnek hladké mouky
2 vejce
sůl
pepř
drcený kmín
majoránka
olej
Zelné placky – postup přípravy
-
Kysané zelí slijeme, vymačkáme z něj přebytečnou vodu a pokrájíme na menší kousky.
-
Smícháme s moukou a vejcem, osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme trochu majoránky.
-
Těsto na zelné placky důkladně promícháme.
-
Na pánvi nebo v lívanečníku rozehřejeme olej, na kterém smažíme zelné placky z obou stran dozlatova a klademe na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk.